pondělí 2. března 2009

Skrýše 2009 v Chebském deníku

Jeden ze závodníků Pepa Milota píše do sportovní rubriky Chebského deníku. Přikládám jeho článek:

ORIENTAČNÍ BĚŽCI SE UTKALI S MAJITELI GPS

Profesionální plzeňský kartograf Aleš Hejna pojal ne příliš častý nápad: pozvat na jednu akci příslušníky rozdílných disciplín, aby se mezi sebou popasovali.
Ne, nejednalo se o úpolový sport či něco nebezpečného. Už z profese výše jmenovaného je zřejmé, že se dění točilo kolem mapy.
Jednu sobotu koncem února si cestu do Plzně našlo zhruba 150 milovníků pohybu na čerstvém vzduchu. Na zamrzlém břehu Kamenného rybníku na severním okraji města byl v 11 hodin dopoledne odstartován závod Skrýše, s podtitulem GPS kontra kompas.
Na programu bylo hledání kontrolních stanovišť v terénu. Na jedné straně stanuli orientační běžci, druhou polovinu tvořili příznivci geocachingu.
Co je to orientační běh, možná mnozí alespoň tuší, termín geocashing je ale asi pro většinu záhadou.
Věnuje se mu však poměrně početná obec zájemců na celém světě. Za pomoci souřadnic a ruční GPS naváděčky se hledají v lese místa, kde jsou ukryty poklady v podobě krabičky s drobnostmi (např. figurky z Kinder vajíček, odznaky, drobné mince, apod.).
Primárně nejde o získání nějaké cetky, aktivita má hlavně poznávací charakter. Úkryty, jichž je v každém okrese několik desítek, jsou obvykle na nějakém zajímavém místě.
V případě závodu Skrýše šlo o to, která skupina bude úspěšnější. Běžci s buzolou nebo hledači pokladů s GPSkou? Mapu se zákresem měly oba tábory stejnou.
Na prostoru zhruba 35 kilometrů čtverečních, který pokrývalo deset centimetrů sněhu, bylo rozmístěno 27 kontrol. Ty měly hodnotu 2, 4, 6 nebo 8 bodů. To podle vzdálenosti od startu a obtížnosti. Limit byl čtyři hodiny a úkolem bylo získat co nejvíc bodů.
Na start se dostavili nejen trénovaní závodníci, ale i rodinné týmy nebo kamarádské sestavy (i čtyřčlenné). Mezi nimi nechybělo ani pár borců z Chebska. Nutno předeslat, že se vše neslo v přátelském duchu a že o nějaké umístění šlo až v druhé řadě. Celkem se účastnilo 75 různě početných družstev.
     Ašská dvojice Karel Pilař starší a Jindřich Kovář si pod názvem Ašáci-pašáci vedla výborně a obsadila druhou příčku mezi orientačními běžci i celkově. Z možného počtu 138 bodů jich nasbírala 124. Lepší byl pouze plzeňský Karel Pilař mladší, jenž závodí za KOB Sokolov. Ten vynechal jen dvě kontroly a dosáhl skóre 128 bodů.
Desáté místo mezi orienťáky a 12.celkově (90 bodů) vyběhl Josef Milota z Mariánských Lázní, který jako jeden z mála volil nejdříve východní část prostoru v ohbí řeky Berounky a až poté se podíval na kopcovitý Krkavec, kde byly hlavně šesti a osmibodové kontroly.
Chebský orientační běžec Jaroslav Jirásek zkusil pro tentokrát štěstí s GPSkou a bylo z toho sedmé místo v této kategorii (27. celkově) se ziskem 70 bodů.
Nejlépe si s naváděčkou GPS vedl Hynek Urban ze středních Čech. Ten byl se 110 body sedmý v absolutním pořadí. Jednalo se ale stejně o orientačního běžce, jenž šel tentokrát s jinou pomůckou.
V zajímavé konfrontaci nerozhodovalo o výsledku, co měl kdo v ruce, ale kolik toho měl naběháno. Ti z předních pozic museli zvládnout něco přes třicet kilometrů.
Josef Milota